Schoorsteen en Rookkanalen
Uw Dakspecialist voor heel Nederland

Schoorsteen en Rookkanalen

Rookkanalen
U wilt genieten van uw haard of kachel. Daarvoor is een goed werkend en veilig rookkanaal van groot belang. De rookgassen moeten goed worden afgevoerd. Wat voor kanaal daarvoor nodig is hangt van een aantal aspecten af. De bouwtechnische staat van uw huis bijvoorbeeld, maar ook de capaciteit van de kachel. De diameter van het rookkanaal bepaalt hoe snel de rookgassen worden afgevoerd. Is die te klein, dan kan de rook niet weg en stikt het vuur. Maar bij een te grote diameter valt de trek weg en ook dan gaat de haard of kachel uit.

Soorten rookkanalen
Onze rookkanalen zijn van (RVS) roestvrijstaal en dubbelwandig of enkelwandig. Vanaf de rookvangkap en het verloopstuk kan er een star of flexibel enkelwandig rookkanaal worden gebruikt, maar deze moeten wel geïsoleerd zijn. Vanaf het plafond wordt een dubbelwandig rookkanaal toegepast tot zo dicht mogelijk bij de nok van het dak (liefst ruim er bovenuit en zo recht mogelijk zonder bochten). Het kanaal ‘omkokeren’ we met brandwerende platen.

Rookkanalen en Isolatie
Voor het rookkanaal van een houthaard is relatief veel ruimte nodig. Afhankelijk van de kwaliteit van het kanaal moet tenminste 50 millimeter afstand bewaard worden tot brandbare materialen. De capaciteit van de haard of kachel bepaalt de diameter van het kanaal: 130 tot 200 millimeter. Afhankelijk van de isolatiedikte zal de uitwendige diameter dan 205 tot 275 millimeter bedragen. Dit heeft allemaal te maken met de hoge temperaturen die in een houthaard of kachel kunnen ontstaan.

Rookkanalen voor uw gashaard
Heeft u minder ruimte, dan is een gashaard misschien iets voor u. De ‘omkokering’ van het rookkanaal mag kleiner zijn en ook de afstand tussen de ‘omkokering’ en het kanaal mag minder groot zijn (meestal 25 millimeter).

Wat u moet weten over rookkanalen
Een dubbelwandig of een flexibel rookkanaal moet verplicht een Nederlandse NEN 6062 keuring hebben. Buitenlandse keuringen worden niet geaccepteerd. De minimale Europese Normen EN 1856-1 en EN 1856-2 alleen zijn niet voldoende. U loopt hiermee het risico dat uw verzekering u er op ‘afrekent’. Uiteraard voldoen al onze producten aan alle eisen die de verzekeringsmaatschappijen stellen.

Professioneel en Vakkundig Team

Schoorsteenvegen
Vogelwering plaatsen
Vogelnesten verwijderen
Voeg- en metselwerken aan gevel

Op elk vakgebied continue bijgeschoold

Dak camera inspecties
Dakgootreiniging
Dakleer branden
Metselwerken aan schoorsteen

Onze klanten zijn tevreden en dat houden we zo

Nokvorst reparaties
Loodreparaties
Complete dak vernieuwing
Voegwerken aan schoorsteen

Al meer dan 15 jaar ervaring en horen bij de absolute Top

Glaszetten
Rolluiken plaatsen
Velux- dakraam plaatsen
Dakkapellen plaatsen